Холандската финансова група ING започва мащабна реорганизация на дейността си, като в рамките на този процес тя ще продаде между 10 и 15 неключови свои активи на стойност 8 млрд. евро, съобщава РБК.

По-рано компанията очакваше да получи до 3 млрд. евро от продажбата на активи, но през февруари успя да получи 1.4 млрд. долара само от продажбата на 70% от ING Canada.

През миналата година компанията получи държавни помощи в размер на 10 млрд. евро и държавни гаранции за 80% от рисковите ипотечни активи в портфейла й.

През последното тримесечие на миналата година ING Group отчете загуби от 3.7 млн. евро, с което загубите й за миналата година достигнаха 729 млн. евро. За сравнение през 2007 г. тя отчете печалба от 9.2 млрд. евро.

Продажбата на активи е част от по-мащабна реорганизация на бизнеса. Банковият и застрахователен бизнес на компанията ще бъдат разделени в рамките на групата. Застрахователният й бизнес ще бъде съсредоточен върху животозастраховането и пенсионните услуги. Банковите й операции и инвестиционното банкиране пък ще бъдат съсредоточени изцяло в Европа.

"Връщаме се към корените", заяви Ян Хомен, директор на финансовата група.

По-отношение на продажбата на неключови активи предстоят уточнения. Засега е ясно, че ще бъде продадено подразделението на ING за банкиране на дребно в Украйна. Анализира се и състоянието на застрахователния й бизнес в Китай и Япония с оглед на евентуална продажба. Компанията ще съкрати и позициите си в застраховането в САЩ.

Същевременно от компанията заявиха, че ще съсредоточат банковата си дейност в Полша, Румъния и Турция. Те обясниха, че поставят Централна и Източна Европа (ЦИЕ) като приоритет и ще търсят по-нататъшно развитие в региона, включително и в Русия.

Анализаторите се отнесоха положително към плановете на ING, като според тях част от средствата от продажбата на активи ще бъдат използвани са укрепване на баланса и изплащане на кредити към правителството.

Акциите на ING вчера отчетоха ръст с 16%, до 6 евро за акция.