Наемите на апартаменти построени преди 20 - 30 години в Букурещ са се понижили с 30% през първите 3 месеца на тази година, а на новите жилища с между 20 - 25%, пише Wall-Street.ro.

Много от собствениците на жилища в румънската столица предпочетоха да се откажат от продажба на жилищата си, поради поевтиняването на имотите и да го дадат под наем, което доведе до наводняване на пазара.

Тази година започна със значителна промяна в средните наемни нива на жилищата, като само през март цените са били с 20% по-ниски, спрямо същия период на миналата година.

Увеличава се броят на празните нови жилища дадени под наем, след драстичното понижение в наемите на по-стари апартаменти, казват още брокери.

Според повечето наблюдатели цените на жилищата ще продължат да се понижават, което увеличава броя на нови жилища обявени за даване под наем от строителните компании. Всичко това ще доведе до още по-голямо намаление в наемните цени на апартаментите казва Силвия Вилкеану, директор на агенция за имоти.

Следователно, жилищата от среден и висок клас ще станат далеч по-непредпочитани от старите.

В момента наемите на нови жилища са с около 25 - 30% по-високи от тези на старите. Това със сигурност ще промени ситуацията на пазара, категорични са експерти.