От началото на годината в пазара за недвижими имоти в съседна Сърбия се забелязва трайна тенденция на рязък спад на цените. До момента цените са намалели с 20 на сто, а до началото на лятото се очаква да достигне и 40 на сто за старото строителство.

Спад в цените съществува във всички градове на страната. Цената за квадратен метър в столицата Белград и Нови сад падна с 20 на сто, както за новото, така и за старато строителство.

Същата тенденция съществува и в Ниш, където през месец октомври се очакваше цената да достигне до 1300 евро на кв.м, а в момента се предлага за 1000 евро.

Директорът на агенцията за недвижими имоти "Алка" Кача Лазаревич не очаква рязък спад на цените, но според него цените на недвижимите имоти ще падат бавно, но сигурно.

Лазаревич дава за пример няколко елитни квартала на Белград където цените от началото на годината са спаднали с 10-15 на сто. По тези места до неотдавна е било немислимо да се намери имот под 2200 евро за кв.м, а в момента се предлагат и за 1800 евро, а собствениците са готови да направят корекция и на тази цена.

Директорът на агенцията Кача Лазаревич смята, че основната причина за падането на цените е драстичният спад в търсенето на недвижими имоти.

В момента когато се намери купувач заплащането се извършва в брой. "Това се отнася и за строителството от преди 90-те години", каза още Кача Лазаревич.

Източник: БГНЕС