Имотната криза във Великобритания може да доведе до масиран отлив от строителството през тази и следващата година, като предприемачите ще се фокусират върху това да продадат изградените вече имоти.

Броят на новите жилища в процес на изграждане в Обединеното кралство е възможно да се понижи до най-ниско ниво от 1921 година насам.

Това създава известни съмнения в анализаторите относно прогнозите на правителството за излизане на пазара на близо 3 млн. нови жилища до 2020 година, според данни на National Housing Federation.

Това също така би означавало забавяне на доставката на достъпни жилища за близо 5 млн. души във Великобритания, според данни на британското издание PropertyWire.

Според Националната федерация на строителите, е възможно броят на новоизградените жилищни имоти през тази и следващата година да се понижи с 50% до едва 70 000.

Голяма част от строителите ще отложат във времето проектите си в начална фаза, в очакване на по-добра пазарна конюнктура и възстановяване на изпадналата в рецесия британска икономика.

Насърчаването на строителите към по-голяма активност би могло да стане само и единствено след по-голяма помощ от страна на правителството през следващите две години, коментират още от изданието.

Някои от най-големите строители вече проявяват признаци на слабост. Така например Bovis са построили едва 1 782 нови жилища през изминалата година, в сравнение с 3 500 година по-рано, което е понижение от 39%.