Цените на недвижимите имоти в Китай са регистрирали рекордно понижение през март, вследствие на спада в цените на новото строителство през първото тримесечие.

Имотите в 70-те водещи града на страната са поевтинели с 1.3% през март, в сравнение със същия месец на миналата година, което е най-голямото понижение от началото на статистиката стартирала през 2005 година, казват от Националния статистически институт на страната.

В данните има и нотка на оптимизъм за начало на възстановяване в сектора в най-бързоразвиващата се водеща световна икономика.

Правителственият стимулиращ план на стойност 4 трлн. юана (585 млрд. долара) започва да дава своето отражение в повишено кредитиране от страна на банките.

През първите три месеца отпуснатите кредити са били с 4.1% повече, на фона на едва 1% през първите два месеца на годината.

Понижението в цените на имотите в Китай е приемливо, на фона на това, което се случва в останалите страни по света, коментират анализатори.

Според някои цените на имотите трябва да се понижат с още между 5 и 10%, за да станем свидетели на трайно възстановяване на пазара на имоти в страната.

На 7 април от втората най-голяма публично търгувана строителна компания отчетоха ръст в продажбите от близо три пъти през първото тримесечие, в сравнение със същото на миналата година.