Жилища за 800 социално слаби граждани се предвижда да бъдат построени във Видин по проект на общината и германско дружество, специализирано в изграждането на подобни обекти, предаде кореспондентът на Profit.bg в града.

Декларация за съвместната дейност е подписана от кмета на Видин Румен Видов, Ханс Фюрст главен консултант по международни проекти към германската публична организация NH Projekt Stadt и консултантът за България Райнхолд Юде. При подписването кметът Румен Видов обяви, че с документа се полагат основите на реален ангажимент в социалната политика.

Представители на дружеството през изминалата седмица бяха във Видин, за да установят на място възможностите за саниране жилища и изграждане на нови в града. Ханс Фюрст и Райнхолд Юде посетиха оборотни общински жилища, бивше ученическо общежитие и стари сгради, обитавани от самонастанили се семейства.

Предстои да бъде извършено конструктивно и архитектурно обследване на сградите, за да се подготви технически проект. В общината е сформиран екип, оглавен от кмета Румен Видов, който ще работи по проекта.

Освен изграждане и саниране на жилища за социално слаби, дейностите по проекта целят и социален ефект, като при строителството ще бъдат наети техните бъдещи обитатели. За осигуряване на средства ще се кандидатства пред всички възможни финансиращи организации, обяви кметът Румен Видов.

Германското дружество вече работи по подобни социални проекти в Полша и Беларус, а в Италия изпълнява проект за туристическо развитие. NH Proekt Stadt е публична организация, която работи в обществена полза, поясниха от Община Видин.

Организацията притежава като недвижими имоти 66 000 жилища, с чиято поддръжка е ангажирана. Според подписаната декларация, във Видин представители на NH Projekt Stadt ще съдействат също по въпроси, свързани с градоустройството и строителното планиране.

Предстои експертите да се произнесат за саниране на съществуващи общински жилища във Видин и изграждане на нови обекти, а до края на годината да бъде изготвен и проектът за предвидените дейности.