Цените на жилищата в България ще намалеят средно с 25 % за 2009 г. спрямо 2008 г., прогнозират от агенция Аристо. В първата половина на 2009 г. е възможно понижението да достигне до 30%.

„Необходимостта от спешна продажба заедно с ограниченото кредитиране ще доминират пазара на жилищни имоти, докато се нормализира усещането за предвидимост на икономическата среда във втората половина на 2009 г.", информираха от агенцията за Profit.bg.

Броят на сделките с недвижима собственост в страната е възможно да намалее с до 30% и да се върне до нивата от 2004- 2005 г. в диапазона 200 000- 240 000.

От Аристо очакват броят на новопостроените и предадени в експлоатация жилища в страната да намалее с до 40%.

Затрудненото финансиране ще спре мащабните проекти за нови жилища и значително ще намали останалите проекти в големите градове и курорти, се посочва още в анализа.

Според анализаторския отдел на агенцията „Повишаването на себестойността на строителството и намаляването на продажните цени в градовете с население под 100 000 жители ще обезсмисли предприемаческата дейност в тези населени места."

От своя страна, голямото количество непродадени новопостроени жилища, както и повишените изисквания на банките при отпускане на ипотечни кредити и за значително самоучастие практически ще сведе до нула сделките преди акт 15.