Ядките могат да бъдат изключително опасни, ако ги съхраняваме неправилно.

Задължително е да се държат в непрозрачна опаковка и на прохладно място, защото слънчевите лъчи и топлината спомагат за гранясването им.

Гъбичките, които се образуват, се наричат Aspergillus fungus. Те предизвикват отделянето на афлатоксини, които подтискат имунната система и могат да причинят рак на черния дроб.

Затова ядките в открити витрини и тези в прозрачни опаковки могат да бъдат много вредни.

Липсата на срок на годност и контрол върху качеството на съхранение крият допълнителен риск.

След отваряне на пакета, ядките трябва да се съхраняват в хладилник или фризер. На стайна температура те могат да издържат близо месец при условие, че са защитени от светлина. Във фризер те ще запазят полезните си качества и свойства девет месеца.

Ядките са добър източник на мононаситени мазнини, протеини, фибри, витамини и минерали.

Съдържат така наречените „полезни" мазнини, които предпазват от сърдечно-съдови заболявания и спомагат за намаляване на холестерола. Те са неразделна част от диетата на диабетиците. Помагат при борбата с целулита, препоръчват се и при бременни жени.