Потокът руски туристи към България започва да се нормализира, показват данните за издадените от началото на годината визи.

След спада от около 30 % през януари и февруари в сравнение със същите месеци миналата годината, през март се очертава ръст от близо 4 на сто, заяви завеждащият консулската ни служба в Москва Николай Панайотов.

Според руски туроператори, интересът към България се увеличава не само заради атрактивните цени, но и след като значително се подобри работа по издаването на визи.

Освен че от тази година документи могат да се подават три месеца преди пътуването, в консулската ни служба в Москва експериментално се въвежда и т. нар „зелен печат". Той ще се поставя на документите подадени до 12.00 на обяд и ще гарантира обработка на заявките в рамките на 24 часа.

Според българския консул в Москва Николай Панайотов, това ще стимулира туроператорите да подават документи отрано и така ще се осигури ритмичната работа на консулството.

„Реално съкратихме сроковете за обработка почти два пъти. До март 35 туроператори вече са подали молби за визи. Очакванията засега са, че ако продължат нещата в същия дух, ще бъдем минимум на предишните обеми от миналата година", заяви за БНР Николай Панайотов.

От днес се въвежда и нов тип услуга- двойни визи, които ще позволят на руските туристи в рамките на своята почивка в България да посетят още една държава, например Турция или Израел.

Източник: БНР