Администрацията на президента на САЩ Барак Обама подготвя планове за разкриването на финансовото състояние на 19-те най-големи банки в страната, информира Reuters, позовавайки се на публикация на New York Times.

От администрацията са решили да разкрият някои деликатни детайли от "стрес тестовете", след като са заключили, че запазването на нещата в тайна може да накара инвеститорите да се оттеглят от акциите на финансовите институции, според вестника.

Стрес тестовете, които бяха обявени през февруари, имаха за цел да проверят дали банките са адекватно капитализирани. Банките, които стане ясно, че имат нужда от още средства ще разполагат с шест месеца за да ги наберат, или да приемат такива директно от правителството в нов кръг от капиталови инжекции.

От правителството обаче засега не са предоставили информация как точно подробностите от тестовете ще бъдат направени публично достояние.

От Министерството на финансите и Федералния резерв са помолили банките да не обсъждат тестовете публично поради опасения, че непоследователното излизане на подобна информацията ще създаде пазарен хаос.

Всички банки се очаква да минат тестовете успешно, но някои от тях може да бъдат оценен по-високо от други, според вестника.

Правителството умишлено не пожелава да коментира каква информация планират да разкрият, или ще насърчат банките да оповестят, за това как банките ще се справят с трудните икономически условия през следващите две години, твърдят от New York Times.

"Оценките не са готови още," коментира Стефани Кътър, говорител на Министерството на финансите. "Когато са готови, ще работим заедно с банките за това по какъв начин да направим публични подходящите данни," казва Кътър.