Спадът в цените на недвижимите имоти във Великобритания започва да се успокоява през изминалия месец, след повече от година понижение и завръщане на купувачите на пазарa, сочат данни на RICS.

Броят на агенциите за недвижими имоти, отчитащи понижение в цените на имотите е превишил тези, отчитащи ръст, със 73.1 процентни пункта през март, което е по-малко в сравнение с февруари, когато цифрата е била 73.1 процентни пункта.

Резултатът се оказа над средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха индексът на RICS, който е отрицателен от август 2007 година да възлезе на минус седемдесет и седем пункта през март.

Средният брой на сделките на участник в изследването се е повишил до 9.7, в сравнение с 9.6 месец по-рано.

Докладът бе поредното доказателство за забавяне на негативния тренд в сектора на недвижимите имоти в страната.

Централната банка на Великобритания намали нивото на лихвите в страната до рекордно ниско ниво в усилията си да стимулира икономиката на страната.

В същото време одобренията за ипотечни кредити през февруари са регистрирали първото си от месец октомври 2007 година насам повишение, което е друг положителен признак.

Според пазарните наблюдатели през март определено е регистриран видим ръст на броя на договорените сделки, в следствие на приток на нови купувачи. Много потенциални такива са на мнение, че най-лошото е отминало и прибягват към покупки след силното понижение в цените на имотите в Обединеното кралство.

За годината до март цените на недвижимите имоти във Великобритания са се понижили с 16.5%. Лихвата по двугодишен кредит, която е фиксирана и е един от най-популярните индикатори за нивата на лихвите се е понижила до 4.01% през март. За сравнение през август миналата година тя бе при ниво от 6.08%.

Британската икономика все още изпитва сериозни затруднения. Тя се сви с 1.6% през четвъртото тримесечие, което бе и най-големият й спад от близо 30 години.