Парижката прокуратура започна разследване на финансовата комуникация на ползващата спасителен план френско-белгийска банка Dexia, предаде Франс прес.

Финансовият отдел на прокуратурата е започнал разследването след подадена жалба от университетския преподавател от Перпинян Робер Казановас, оплакал се от "разпространяване на невярна или подвеждаща информация", съобщи съдебен източник.

Жалбоподателят закупил през 2008 г. 113 390 акции на банката, когато курсът им бил около 15 евро. "Понесох загуби в размер на 685 850 евро. В съобщенията си банката не предупреди, че изпитва затруднения и което е по-лошо, даваше неточна и успокоителна информация", заявява Казановас, който е сезирал и белгийското правосъдие.

В началото на март т.г., след като банката съобщи, че губи около 13 милиарда евро в страни от Централна и Източна Европа, курсът на акциите й падна с 20 процента спрямо последната котировка и стигна 1.21 евро, казва Казановас, който в този момент е продал акциите си.

На 13 март Европейската комисия реши да провери внимателно спасителния план за Dexia, изготвен от Франция, Белгия и Люксембург, тъй като има съмнения в способността на банката да оцелее, припомня АФП.

Източник: БТА