Аксел Вебер, член на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) заяви, че намаляването на основната лихва на банката под 1% носи рискове за блокирането на междубанковия паричен пазар, информира Bloomberg.

"Отнасям се критично към намаляването на основния лихвен процент под 1%, тъй като на практика така няма да има стимул за банките да заемат средства помежду си," казва Вебер в реч в Хамбург днес. "Съществува риск частният междубанков пазар да бъде парализиран изцяло."

Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише даде индикации, че банката може следващия месец да намали основната си лихва до от 1.25 на 1%, но отхвърли вероятността за намаляване на лихвата по депозитите до по-ниско от 0.25% ниво. Намаляването на разликата между двете би могло да намали стимула на банките да заемат средства една на друга. Те могат да вземат зае от ЕЦБ и да съхраняват излишните си средства в централната банка под формата на овърнайт депозити.

Австриецът Евалд Новотни, който също е член на Управителния съвет на ЕЦБ, заяви миналата седмица, че дебатът за това дали основаната лихва да падне под 1% е все още отворен. Гъркът Джордж Провопулос и Атанасиос Орфанидис от Кипър заявиха, че биха могли да подкрепят по-нататъшни намаления на лихвата.

Управителният съвет на ЕЦБ също така разглежда допълнителни нестандартни мерки за стимулиране на растежа, докато в същото време лихвените проценти вървят към долните си граници. Досега ЕЦБ осигури банките с неограничена количества ликвидност посредством операциите си по рефинансиране за периоди от до шест месеца. Банката също така разглежда възможността за закупуването на корпоративен дълг.