Стойността на транзакциите на търговски имоти в Лондон са се понижили със 76% през първото тримесечие, в сравнение със същото на миналата година, според данни на C&W.

Понижението е дори по-голямо в сравнение с първото тримесечие на предходната година, като възлиза на 83%, сочат още данните.

Стойността на направените транзакции в сектора възлиза на 679 млн. паунда, на фона на 2.83 млрд. паунда година по-рано и 3.93 млрд. паунда през първото тримесечие на 2007 година.

Слабостта на британския паунд, регистрирал значителни загуби спрямо всички останали основни валути, е направил Лондон значително по-достъпна за инвеститорите дестинация.

Развитието на имотната криза обаче, както и затруднения достъп до капитали са били фактори, действали в противовес на това.

В лондонското Сити са били сключени сделки на стойност 470 млн. паунда, като основно са доминирали немски фондове.

В квартала Уест Енд, който доскоро доминираше по цени в световен мащаб, сделки са се сключили за сумата от 200 млн. паунда, което е било едва 13% от сделките през първото тримесечие на предходната година.

На фона на настоящото свиване на инвестиционната активност обаче, спадът в цените на търговските имоти, както и евтината лира, пазарът на търговски площи в Лондон привлича все по-силно инвеститорския интерес.