Наемите на офиси клас А в столицата на страната ни - София, са се понижили с 6.85% през първото тримесечие на годишна база, до ниво от 17 евро за кв. м, сочи изследване на CBRE. В същото време доходността на този род инвестиции се запазва на едно от най-високите нива при 10% на годишна база, според изследването.

По-висока е доходността в украинската столица Киев при ниво от 14%, както и в руската Москва - при ниво от 11.5%. При ниво от 10% е доходността в сръбската столица Белград.

Киев е и столицата с най-голям спад в нивата на наемите сред разглежданите страни от Европа и Близкия Изток. Там те са се понижили с 52.9% за първото тримесечие, до ниво от 40 евро за кв. м за офисите от най-висок клас.

Значителен спад бележат още нивата на наемите на офиси от най-висок клас в Тел Авив - с 35.7%, както и в Москва - с близо 30%.

Кризата съдейства за това офисите да бележат понижение в наемите в повечето от разглежданите страни, като има и изключения.

Данните сочат, че най-голям ръст от 50% на годишна база бележат наемите на офисите в Истанбул, а ръст от 14.6% е регистриран на годишна база и в Милано.

В абсолютна стойност наемите в родната столица са сред най-ниските в Европа. По-ниски са те в сръбската столица Белград, където квадратен метър офис от най-висок клас се предлага средно за 16.5 евро. Гръцкият град Тесалоники също се отличава с по-ниски нива на наемите при 16 евро за кв. м.

За 17.65 евро би могло да се наеме квадратен метър офис в Загреб, а в румънската столица Букурещ, с която често обичаме да се сравняваме, офисите са с наем от 20 евро за кв. м.

Трябва да отбележим обаче и факта, че наемите на офиси в много от развитите европейски страни не са много по-високи. Така например в Берлин офисите от най-висок клас се предлагат по 20 евро за кв. м.

На нива около 20 евро, или малко над тази стойност, се дава квадратен метър офис още в градове като Будапеща, Прага и другите източноевропейски столици.