Цената на живот в САЩ изненадващо се е понижила през март, посочиха изнесени днес официални данни. В най-голямата световна икономика е регистрирана дефлация в размер на 0.1% за месеца, на фона на очакваната инфлация от 0.1% от специалистите.

На годишна база също е отчетено понижение на индекса на потребителските цени от 0.4%, което е най-голямо от 1955 година насам.

Компании от General Motors Corp. до Macy's Inc. предприемат агресивни промоционални действия за повишаване на продажбите си.

Данните повишават опасенията за стабилността на щатската икономика, която може да започне да се задушава от нов нетипичен за нея феномен - дефлация.

В отделен доклад стана ясно, че индексът на промишлената активността в региона на Ню Йорк се е понижил с по-малко от очакванията.

Той е нараснал до минус 14.7 пункта, в сравнение с минус 38.2 пункта предходния месец, когато бе и най-ниската му стойност от началото на 2001 година.

Инвеститори и анализатори са разединени относно очакванията си за развитието на водещата световна икономика.

През тази седмица излязоха мнения на специалисти, че рецесията в САЩ може да отмине през втората половина на годината и към края на 2009 да станем свидетели на положителен ръст. Все още обаче, излизат противоречиви данни относно дали това ще се случи.

Основният индекс на потребителските цени, който не включва силно волатилните енергийни и хранителни стоки е регистрирал повишение от 0.2% за трети пореден месец. Тук резултатът превиши средните очаквания на анализаторите за 0.1%.

На годишна база индексът на потребителските цени е регистрирал повишение от 1.8%, посочиха още данните.