50 лв. ще струват новите задгранични паспорти с биометрични данни. На вграден чип ще се записват ЕГН, пръстови отпечатъци от двата показалеца, както и електронна снимка със специфичните белези на съдържателя. Това стана ясно след вчерашното представяне на документите от МВР и фирмата изпълнител - "Сименс".

Смяната на паспортите няма да е задължителна и ще става след изтичането на срока на досегашните. За улеснение на гражданите всички документи ще се издават на едно място. Така можем да си вземем личната карта, шофьорската книжка и международния паспорт от районното управление, отговарящо за нашия квартал. Картите и книжките също ще бъдат сменяни с нови след изтичане на тяхната валидност.

За разлика от паспортите те няма да имат чипове, но ще съдържат повече защити от досегашните. Една от тях е гравирането на снимката на съдържателя чрез лазер. Този метод е известен като "имидж първ" и е патентован от една-единствена фирма. Влагането на електронен носител и в тях ще бъде отложено, тъй като в момента няма единен регламент за това в Европейския съюз. От фирмата изпълнител обаче ще имат технологична възможност при необходимост да започнат да вграждат чипове и в личните карти.

Новите документи за самоличност бяха представени вчера в МВР.

Единствените документи с електронен носител освен паспортите ще бъдат разрешенията за пребиваване на граждани от трети страни.

От МВР съобщиха, че ще запазят сегашната бързина за издаване на новите документи. Експресната поръчка за паспорт ще е 8 часа, бързата - 3 дни, а обикновеното изпълнение ще става за месец.

Вътрешният министър Михаил Миков отбеляза вчера, че за разлика от съседна Румъния, където паспортите са за 55 евро и няма възможност за експресни поръчки, у нас ще са на половин цена.

Издаването на новите документи трябва да започне след 6 месеца, след като в началото на седмицата МВР сключи договор за 116 млн. евро. Забавяне може да има заради останалите фирми, участващи в конкурса, част от които в момента обжалват договора със "Сименс" в Комисията за защита на конкуренцията. Министър Миков подчерта, че няма да спре изработването по време на обжалването, защото България трябва да спазва срокове за въвеждане на новите паспорти, поставени от ЕС. Поради тази причина МВР шефът призова и решението на съда по случая да излезе в максимално кратки срокове.

Източник: в. Монитор