Акционерите на най-големите румънски банки ще получат дивидент в размер на 1.6 млрд. леи (385 млн. евро), след като печалбите в банковата система през изминалата година достигна рекордните 1.2 млрд. евро.

Сред десетте най-големи банки в страната само четири са предложили да разпределят дивидент от миналогодишната си печалба, докато мениджмънта на останалите очаква акционерите да им позволят да добавят положителния финансов резултат към резервите.

Това според много банки се налага особено в настоящия тежък момент на финансова криза, като това би дало допълнително стабилност на банките, пише румънското финансово издание ZF.ro.

Сред банките, които ще дадат диведент на своите акционери са водещите такива като BCR, BRD, Raiffeisen и за пръв път Banca Transilvania.

Дивидентът, разпределен от финансовите институции, ще бъде с рекордна по размер стойност.

На противоположния фронт стоят банки, които обявиха, че ще използват печалбата си от миналата година за формиране на резерви и трансформирането й в капитал. Тук влизат имена на финансови институции като UniCredit, Volksbank, Alpha Bank и Piraeus.

Много от тези международни финансови институции срещат проблеми със своя бизнес, както и загуби на част от пазарите, на които са представени.

Поради тази причина те ще консервират финансовия си резултат, за да посрещнат бъдещи предизвикателства, както и да подсигурят нормалното функциониране на бизнеса си в северната съседка.

Единствената румънска банка, която е отчела понижение на финансовия си резултат от 6% за изминалата година е била - Bancpost. Тя също се очаква да е сред тези, които ще принесат финансовия си резултат към резервите.