Наемите на индустриални площи в София са рекордьори по ръст сред страните от Европа и Близкия Изток през първото тримесечие на годината, сочи доклад на CBRЕ.

За посочения период те са се повишили с 11%, като квадратен метър индустриална площ се отдава за средно 5 евро под наем. Доходността от инвестиции в подобен род активи пък също е висока при ниво от 11%.

Представянето на наемите на търговските площи у нас е положително на фона на спада им в повечето страни от Европа и Близкия Изток. Средното понижение на наемите на индустриални площи за развитите европейски страни, влизащи в групата ЕС 15, е 4.6% на годишна база, според доклада.

За разлика от офисите обаче, където нивата на наемите у нас са сред най-ниските в Европа, при индустриалните площи нещата далеч не стоят точно така.

За сравнение в столицата на северната ни съседка Румъния, наемите на подобен род площи са по-ниски при ниво от 4.7 евро за кв. м. По-ниски са и наемите в Берлин например, където те са при ниво от 4.5 евро за кв. м.

Наем от 6 евро за кв. м се плащат в градове като Варшава, Будапеща, Атина и Загреб, сочат данните.

Най-ниски са наемите за индустриалните площи в португалската столица - Лисабон, където те са в размер на едва 4 евро за кв. м.

На противоположния фронт, най-много плащат наемателите на индустриални площи в Париж, въпреки понижението на средния наем през първото тримесечие с 33.8%. Там наемите са по 14 евро за кв. м.

Високи още са наемите на индустриалните площи в Хелзинки и Осло.

Най-голям спад на годишна база през първото тримесечие са регистрирали индустриалните площи в израелската столица - Тел Авив, където са се понижили с близо 37%.

По отношение на доходността на индустриалните площи най-висока се запазва тя в Киев, при ниво от 16% на годишна база. В Москва доходността е 13.5%, а в Белград - 13%.