American International Group Inc. (AIG) е близо до продажбата на щатското си подразделение за автомобилно застраховане на Zurich Financial Services AG за около 2 млрд. долара, информира Bloomberg, позовавайки се на източници близки до команията. Това ще бъде най-голямата продажба на активи от страна на застрахователя, след като беше спасен от правителството.

Споразумението за продажбата на базираното в Ню Йорк подразделение на AIG 21st Century Insurance може да бъде постигнато още днес, а Zurich ще плати основно в брой, според същите източници. Преговорите между двете застрахователни компании, които зациклиха през февруари поради различия относно цената, е възможно отново да се натъкнат на пречки. Говорителите на AIG и Zurich засега не са коментирали официално информацията.

Главният изпълнителен директор на AIG Едуард Лиди се опитва да продаде по-голяма част от активите на компанията, която преди време беше най-големият застраховател в света, за да може да изплати част от средствата в размер на 182.5 млрд. долара, които тя дължи на правителството. AIG води от миналата година периодични преговори с Zurich във връзка с автомобилното си подразделение, което е едно от най стабилните сред застрахователните й части. Компанията засега е обявила сключени сделки на стойност 2.4 млрд. долара досега.

Миналия месец от AIG обявиха, че ще предадат двете си най-големи животозастрахователни подразеделния извън САЩ в правителствени тръстове, за да се справи със световната кредитна криза, която попречи на потенциалните купувачи да отправят сериозни оферти. AIG обяви, че дължи около 46 млрд. от долара 60-милиарда долара федерална кредитна линия към 2 април.

21st Century, която се управлява от главния изпълнителен директор Антъни Десантис в Делауер и разполага с офиси в Удланд Хилс, Калифорния, продава автомобилни застрахователни полици по телефона и онлайн, спестявайки си разходите от използването на агенти. Подразделението на Zurich Farmers Group Inc. и другите конкурентите, между които Allstate Corp. и Travelers Cos., разчитат на агенти за по-голяма част от продажбите си.

Застрахователите очакват продажбите по интернет, използвани в момента от подразделението Geico на Berkshire Hathaway, да се разраснат в следващите 10 години.

Комбинацията би могла да направи Zurich, включително и подразделението Farmers, най-големия автозастраховател в Калифорния.

AIG придобива част от 21st Century през 1994 г., а през 1998 г. се сдобива и с мажоритарен пакет. Компанията купува останалата част през 2007 г. за 22 долара на акция, оценявайки цялото подразделение на 1.9 млрд. долара.

Подразделението е преименувано на aigdirect.com, но името 21st Century е върнато след като AIG е спасена от правителството през миналата година. 21st Century е обявено за продажба от преди 3 октомври.