До 1 млрд. куб. м природен газ от Египет ще получава страната ни от 2011-2012 г. чрез Арабския газопровод до Турция или чрез доставката на втечнен природен газ през LNG терминалите в Югоизточна Европа, предвижда одобреният проект на меморандум за разбирателство за развитие на сътрудничеството в областта на природния газ между правителствата на двете държави.

Очаква се документът да бъде подписан от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров и министъра на петрола на Египет Амин Самех Фахми. Той ще бъде у нас за срещата на високо равнище „Природен газ за Европа: сигурност и партньорство", която е на 24-25 април т. г. в София. Утвърждаването на меморандума ще допринесе за разширяване на сътрудничеството в областта на проучването, добива, преноса и доставката на енергийни ресурси между двете държави, както и за изграждането на необходимата инфраструктура.

В него е записано, че страните ще проучат възможностите за доставки на египетски газ за страните от Югоизточна Европа и Европейския съюз, използвайки предимствата и възможностите на българската газотранспортна система, включително и чрез бъдещия газопровод „Набуко". Министерският съвет одобри и проект на меморандум за разбирателство между министъра на икономиката и енергетиката и министъра на развитието на Гърция. Той ще бъде подписан също по време на международния енергиен форум в столицата.

В документа се определят областите за сътрудничество, като особено внимание се обръща на инфраструктурните проекти, които ще допринесат за подобряване на енергийната сигурност на двете държави и на страните от Югоизточна Европа и ЕС. Това ще стане чрез диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на енергоресурси.

Приоритетни проекти и за двете държави са изграждането на междусистемен електропровод 400 kV п/ст.„Марица изток" - п/ст. „Неа Санта", проектът за доставка и транзит на природен газ „Южен поток", проучванията за развитието на двустранни и регионалните газопреносни системи, както и други проекти, допринасящи за гарантирането и диверсификацията на доставките като изграждането на нова газова междусистемна връзка от България до Гръцката национална газопреносна мрежа, построяването на терминал за втечнен природен газ, проучване на възможностите за доставки на газ за България чрез терминала „Ревитуса", възможности за изпълнение на проекти за доставка на сгъстен природен газ чрез кораби (CNG) и др.

Източник: БГНЕС