Хасково е в паника, заради предсказание, че точно на Великден градът ще бъде епицентър на разрушително земетресение. Предсказанието е тема номер едно в южния град, съобщава bTV.

Автор на прогнозата е астрологът Емил Лещански: "На тази дата - 19 април, ще има земетресение. За съжаление това земетресение няма да мине леко. Планетите, които имат разрушително въздействие върху региона на Хасково в съответния ден и час - Уран и Марс, са в съвпад, а там ситуацията винаги е непредсказуема".

В Българската академия на науките (БАН) заявиха, че всяка прогноза за точно време, място и сила на земните трусове е спекулация, защото дори най-модерните технологии не позволяват подобни твърдения.

"В момента ние имаме една станция само на 15 километра от Хасково, разположена в Димитровград, друга на 30 километра с високочувствителни прибори, няколко на брой различни по вид, чиято регистрация и записи не позволяват да се счита, че имаме информация за някакъв надигащ се катастрофален процес. А ако има такъв катастрофален, за магнитуд 6, бъдете сигурни, че задължително ще има предварителни признаци", коментира ст.н.с. Емил Ботев, ръководител "Сеизмология" в БАН.

От паниката се възползваха застрахователите. Истерията доведе до бум на застраховките "Имущество", с включен риск "земетресение". В момента хасковлии вкупом звънят на телефоните на застрахователи, за да се интерсуват какви мерки могат да вземат.

"Може да се каже, че дори сме в кампания през последните три дни. Всеки в момента обяснява и консултира клиенти, като основно търсят и това покритие - земетресение", обяснява за bTV Леонард Митов, представител на застрахователно дружество в града.

Източник: bTV