Представители на водещи компании за недвижими имоти в България и инвеститори ще обсъждат теми, свързани с проблемите пред предприемачите през настоящата година на втората антикризисна конференция „BalREAct - пазарът на имоти в България - възможности по време на криза". Сред горещите теми ще бъдат проблемите с административното обслужване и взаимоотношенията с ютилити монополите, алтернативните форми на финансиране, възможностите за намаляване на разходите и стимулиране на наемателите при затруднените пазарни условия, държавната политика за индустриалните зони, публично-частните партньорства, новите тенденции при развитието на пазара на бизнес имотите в България по време на криза.

Ключови презентатори на форума, който ще се проведе между 24 и 26 април 2009 г. в Интер Експо и Конгресен Център, София, ще бъдат представители на спонсорите Велико Търново Дивелъпмънт, Херчеса, Артекс Инженеринг и AFI Europe. Специалисти от водещи инвеститорски и консултанстки компании като Colliers International България, Vector Management, Prime Capital Management, Линднер, Immorent, ZBS, Forton International, King Sturge, Алфа Финанс Холдинг и RECB ще очертаят последните тенденции в сегментите на пазара, в които работят.

Акцент в първия ден на конференцията, 24 април, ще бъде работата с публичния сектор. Ще се дискутира нивото на административното обслужване в България, ще се обсъди въпросът дали кризата ще окаже натиск за премахване на корупцията в сектора. Трети елемент от разговора ще бъде работата с ютилити монополите и възможността за закупуването на инфраструктура, изградена от частни инвеститори върху общинска и държавна собственост.

Друга важна тема на форума ще бъдат алтернативните форми на финансиране на инвестиционни проекти, като разгорещени спорове се очаква да предизвика въпросът за липсата на прозрачност и прогнозируемост в данъчната политика на държавата. Сред участниците в панела ще бъдат Светослав Делчев от Immorent, Дейвид Кауърд от ZBS, Красимир Катев от Prime Capital Management, както и Симеон Симеонов, данъчен консултант с голям опит в проблематиката с ДДС.

Денят ще продължи с разговор по темата за пазара на офиси в условията на скъпо финансиране и отслабено търсене, ще се търсят начини за намаляване на разходите на наемодателите и стимулиране на наемателите при затруднените пазарни условия. Мнение по темата ще изкажат Сергей Койнов от Forton International, Антон Славчев от Colliers International България и Андрю Пиърсън от King Sturge.

Денят ще завърши с панел за търговските центрове в България. Сред експертите, които ще търсят рецептата за перфектен мол, са Мариела Остен, инвеститор в новия проект Странд Мол в Бургас, Давид Давидов от Colliers International България, Стефан Косев от Regent's, Пламен Илчев от ECE Projectmanagement Bulgaria.

Вторият ден на конференцията 25 април ще обърне внимание на инвестиционния климат и възможностите на местната власт за стимулиране на пазара на недвижими имоти и инвестиционни проекти. Участниците в панела, сред които представители на общинските администрации на София, Русе и Смолян, ще посочат примери за успешни публично - частни партньорства. Страхил Иванов от консултантската фирма Явлена ще направи анализ на развитието на пазара на недвижими имоти в общините с активното отношение на местната власт към новите инвеститори.

Конференцията ще продължи с дискусия по темата за индустриалните зони и стимулирането на тяхното изграждане. Експертите ще обсъдят държавната политика по планиране на индустриални зони, ще разгледат съществуващите паркове и тези в процес на изграждане. В панела ще вземат участие представители на Национална компания индустриални зони, Индустриален парк Раковски, консултантите от Forton International и Colliers International България и Шанс 96.

Третият панел за деня ще бъде посветен на пазара на ваканционни имоти. Специалистите от RE/ MAX, Greenlife, Симпли България и FairPlay International ще обсъдят различни аспекти на този сегмент от пазара, сред които целевите потребителски групи, предимствата и недостатъците на ваканционния апартамент като алтернатива на хотела, доходността на тези имоти в условията на актуалната икономическа ситуация. Андре Гриби от консултанската компания Kohl&Partners и Любомир Панковски от Алма Тур ще дебатират защо ваканционните имоти не успяват да се превърнат в пълноценен туристически продукт и какви са най-често допусканите грешки от инвеститорите във ваканционни имоти в България.

Конференцията ще тече паралелно на изложението за недвижими имоти BalPEX, което ще представи най-атрактивните проекти за бизнес имоти, изграждащи се в момента в страната.