Началното жилищно строителство в САЩ се е понижило през март, след изненадващ ръст през предходния месец, посочиха изнесени днес правителствени данни.

Това неутрализира надеждите на инвеститорите, че пазарът на имоти в най-голямата световна икономика е започнал да се възстановява.

Индикаторът за състоянието му се е понижил с 10.8% на годишна база, до 510 000 започнати жилища на годишна база, което е и най-малко от 1959 г. насам.

Резултатът се оказа значително под средните очаквания на анализаторите за 570 000 започнати жилища на годишна база през изминалия месец.

Най-голям спад е регистрирало началното жилищно строителство в Западните щати, където те са се понижили с 26.3%, до рекордно ниско ниво от 73 000 на годишна база.

Това бе едно неочаквано доказателство, че за възстановяването на пазара на имоти в най-голямата световна икономика най-вероятно ще е необходимо повече време, отколкото инвеститорите се надяват.

Секторът на имотите и неговото стабилизиране пък до голяма степен ще предопределят началото на възстановяването на цялата щатска икономика.