Вторият най-голям собственик на молове в САЩ - General Growth Properties Inc, е подала заявление за съдебна защита от кредитори днес в най-големия фалит на имотния пазар в историята на страната, информира Reuters.

Слагайки край на продължилите месеци спекулации, General Growth, заедно със 158 от над 200-е си мола, днес е потърсила съдебна защита от кредитори, докато се опитва да преструктурира част от задълженията си.

Базираната в Чикаго компания, която притежава ценни молове, като Fashion Show в Лас Вегас и Faneuil Hall Marketplace в Бостън, е обявила общи активи в размер на 29.56 млрд. долара и задължения в размер на 27.29 млрд. долара.

От ноември насам General Growth предупреждава, че може да се наложи да търси защита от кредиторите си. По-рано този месец компанията се опита да преструктурира облигациите, издадени от Rouse Cos, собственик на луксозни молове, които компанията закупува през 2004 г., но не успява да събере нужната подкрепа за това.

Фалитът на General Growth е емблематичен за огромния натиск, под който е поставен щатският пазар на търговски площи, тъй като длъжниците намират малко източници за рефинансиране на задължения или продажба.

В следващите две години на пазара за търговски площи в САЩ се очаква падеж на задължения за около 814 млрд. долара, според Foresight Analysis.

В изявление на General Growth се казва, че компанията ще продължи да проучва стратегически възможности по време на съдебната защита, от която тя се надява да излезе възможно най-бързо посредством реорганизация, която ще запази националния й бизнес.

General Growth е една от най-големите нефинансови компании в САЩ, които се огънаха под тежестта на кризата. Това също така е най-големият фалит на щатска компания за недвижими имоти, според BankruptcyData.com.

Преди да подаде заявлението General Growth е обявила няколко от ключовите си имоти за продажба, включително всичките си три мола в Лас Вегас.

В края на 2008 г. около 15.17 млрд. долара от задълженията на General Growth са представлявали ипотечни заеми, секюритизирани в ценни книжа, според компанията Trepp.

Страховете от фалит засега не достигат до собственици на молове в Европа. Цената на акциите на най-големия собственик на молове на Стария континент - Unibail Rodamco, днес нараства с 2%, до 118.69 евро, докато книжата на Hammerson поскъпнаха с 0.2%, до 307.75 пенса за брой.