Еврото се понижи до едномесечен минимум спрямо долара, след като председателя на Европейската Централна Банка - Жан Клод Трише, обяви че институцията трябва да направи всичко възможно за да се възвърне доверието в системата.

Еврото се понижи до 1.3074 долара рано сутринта, спрямо нивото му на търговия от 1.3186 късно снощи на американските пазари. По-рано единната валута достигна най-ниска стойност от 1.3068 долара за евро, което бе и най-ниската й стойност от 18 март насам.

Това се прие от инвеститорите като сигнал за по-нататъшно намаление на лихвите в Еврозоната, за което част от инвеститорите залагаха че няма да се случи.

Така единната валута се отправя към втора поредна седмица на загуби срещу "зелените пари". Очакванията на пазара са, че данните за доверието в развитието на водещата световна икономика ще отчетат повишение днес. Това бе друга причина за поскъпване на долара.

Южнокорейският вон се насочва към шесто поредно седмично поскъпване спрямо щатския долар, което е най-доброто и продължително представяне на валутата от 18 седмици насам.

За разлика от позитивизма обхванал инвеститорите свързани с рецесията в САЩ, европейските страни все още са в рецесия и няма признаци за излизане от нея, коментират валутни анализатори. Това е и факторът, който оказва низходящ натиск върху еврото.

Европейската валута регистрира понижение и спрямо йената до ниво от 130.06 йени за евро, спрямо 130.90 йени вчера.

Европейската Централна Банка ще обяви на 7 май, дали по примера на САЩ и Великобритания ще налее допълнителни средства за стимулиране на европейската икономика със закупуване на активи.

Специалистите очакват през май финансовата институция да обяви намаляване на лихвения процент до 1% на годишна база.