Автомагистрала „Струма" ще се строи. НАПИ има твърдото намерение до края на третото тримесечие на 2009 г. да започне строителството на Лот 1 и Лот 4 на магистралата. Това заяви изпълнителният директор на НАПИ инж. Янко Янков на среща в Благоевград.

„Искаме да започнем строителството на „Струма" до Благоевград, за да се осъществи връзката със София - нещо, което жителите на региона отдавна очакват," каза при откриването на срещата инж. Янко Янков.

Той уточни, че проектите отразяват исканията на обществеността трасето на магистралата да премине западно от р. Струма и съобщи за вариант част от Лот 2 на магистралата - до „Антените" - също да се строи с цел да бъде изграден целият участък до Благоевград.

„Притеснени сме, че се забавя стартът на строителството заради отчуждителни процедури, каза председателят на Надзорния съвет Иван Атанасов. Обръщаме се с апел към кметовете и общините за максимално съдействие при процедирането на парцеларните планове. От няколко месеца това не може да се осъществи, а имаме готови проекти и действащ ОВОС, допълни Иван Атанасов.

Началникът на отдел „Отчуждения" в НАПИ съобщи на кметовете, че вчера по обяд е приключило процедирането по Парцеларните плановете на Лот 1 на АМ „Струма" и документацията веднага ще бъде внесена за одобрение в МС.