Инвестиционната активност в сектора на търговските имоти в Европа е превишила общата през първото тримесечие на годината, сочат данни на консултантската компания CB Richard Ellis.

Като цяло инвестиционната активност за първите три месеца на годината се е понижила с 44% на тримесечна база в Европа.

На фона на това значително понижение, инвестициите в търговски имоти на Стария континент са се понижили едва със 7% на тримесечна база, според изнесените вчера данни.

Те възлизат на 3.8 млрд. евро за тримесечието, в сравнение с 4.1 млрд. евро през последните три месеца на изминалата година. Силно забавяне има при инвестициите в офиси за периода.

Великобритания е била основен двигател за добрите данни при търговските имоти, като през първото тримесечие в сектора там е регистрирано покачване от 32%. То до голяма степен това се предопределя от продажбата на 50% в търговския център Meadowhall Shopping Centre от страна на British Land.

Дори и да се изключи тази сделка обаче, инвестициите в търговски имоти в страната биха регистрирали минимален спад на тримесечна база за първите три месеца на годината.

Няколко големи европейски пазара са отбелязали понижение от под средното за сектора 44%, като тук влизат инвестициите в Германия, скандинавските страни, Италия и др.

С най-голям спад се отличават инвестиции в този сектор във Франция и страните от Централна и Източна Европа.