Щатската банка Citigroup Inc отчете загуба за първо тримесечие на годината, което отразява големите кредитни загуби на банката и отчисления на дивидентите по привилегированите й акции, информира Reuters.

От банката също така обявиха, че планират да забавят предложената обмяна на привилегировани акции за милиарди долари в обикновени акции докато правителството на САЩ на финализира стрес тестовете си на големите банки, които ще покажат кой банки могат да имат нужда от още капитал или помощ.

Загубата на Citigroup за тримесечието, касаеща притежателите на обикновени акции на банката, възлиза на 966 млн. долара, или 18 цента на акция, в сравнение със загуба от 5.19 млрд. долара, или 1.03 долара на акция, година по-рано. Приходите почти са се удвоили до 24.79 млрд. долара.

Анализаторите очакваха загуба от 30 цента на акция при приходи от 21.73 млрд. долара, показва проучване на Reuters.

Ако бъде изключен ефектът от привилегированите акции Citigroup отчита печалба от продължаващи операции в размер на 1.61 млрд. долара, в сравнение със загуба от 5.25 млрд. долара за същия период година по-рано.

Резултатите включват 10.3 млрд. долара кредитни разходи, което представлява увеличение от 76%, като голяма част от ръста се дължи на операциите с кредитни карти. Сумата включва 7.3 млрд. долара нетни кредитни загуби и увеличение на резервите за покриване на загуби с 2.7 млрд. долара.

Citigroup получи на три пъти помощ от правителството от октомври досега като общата сума възлиза на 45 млрд. долара. Банката също така получи съгласието на правителството за поделянето на загубите от проблемни активи на стойност 300.8 млрд. долара.

Акциите на Citigroup вчера затвориха на цена от 4.01 долара за брой на Нюйоркската търговска борса. Акциите са се обезценили с 40% тази година. Книжата се търгуваха на цена от над 56 долара през януари 2007 г.