Спадът на цените на имотите във Великобритания може да доведе до това един на всеки шест длъжници на банките да дължи повече от стойността на имота си, сочи изследване на Sanford C. Bernstein & Co.

Общо 1.8 млн. собственика на имоти с ипотечни заеми или 15% от всички с кредити, се очаква да изпаднат в тази ситуация до края на следващата година, прогнозират специалистите.

За сравнение при последната рецесия от 90-те години, този брой възлезе на едва 1.3 млн. души, което свидетелства за големината и дълбочината на настоящата.

През тази година икономиката на Великобритания се очаква да се свие с най-много от Втората световна война насам.

Спадът в цените на имотите стана реалност след продължилия близо десетилетие ръст в цените, стартирал през 1997 година, откогато е регистриран ръст от близо три пъти.

Ниските лихвени проценти подпомагат кредитополучателите да връщат своите кредити и лошите такива се очаква да са на нивата от предходната рецесия.

Цените на недвижимите имоти се очаква да се понижат с до 40% от върха си, което на фона на силното им повишение през последното десетилетие не е чак толкова лошо, казват пазарни наблюдатели.

Жилищният пазар се очаква да допринесе до 17% от загубите на банките през настоящата рецесия, според прогнози на Barclays Plc.