Бившият кубински лидер Фидел Кастро призова американският президент Барак Обама да прекрати почти половинвековната икономическа блокада на острова, наложена от САЩ, предаде АФП.

"Искам да му напомня за един елементарен етичен принцип, който се отнася до Куба", заяви Кастро на уебсайта Cubadebate в реакция към срещата на върха на държавите от американския континент.

"Продължаващата несправедливост или престъпление не може да бъде оправдана, независимо от ерата, в която се е случила", каза Кастро. "Жестоката блокада срещу кубинския народ отнема животи и води до човешки страдания".

Кастро се оплака и от "измъкващите се" забележки на Обама за Куба при закриването на срещата на високо равнище на американските страни, проведена в Тринидад и Тобагo. Обама призна, че половинвековната американска политика спрямо Куба "не е проработила", защото кубинците "не са свободни".

Но той предупреди, че политиката няма да се промени скоро. "Проблемите на политическите затворници, свободата на словото и демокрацията са важни, и не могат просто да бъдат подминати", заяви Обама при закриването на срещата.

Изказванията на Обама укротиха спекулациите, че историческият сблъсък между САЩ и Куба е на път да приключи след жестовете на помирение, направени от двете страни. Обама и кубинският му колега Раул Кастро заявиха, че са готови да започнат преговори по такива проблемни теми като политическите затворници и човешките права.

Миналата седмица Обама облекчи ограниченията за пътуване до острова и финансови преводи от страна на американци от кубински произход.

Източник: БГНЕС