Испанският гурме ресторант "Ел Були" с главен готвач Феран Адриа бе класиран за четвърта поредна година за най-добър ресторант на планетата от британското специализирано списание "Restaurant Magazine".

Както и миналата година "Ел Були", който се намира в Каталуня, североизточна Испания, е следван от английския "Fat Duck" в британското селце Брей с главен готвач Хестън Блументал.

Парижкият ресторант "Пиер Ганьер" по името на главния си готвач падна от трета на девета позиция. Той отстъпи третото място на ресторанта "Нома" в Копенхагенс младия си главен готвач Рене Редзепи.

Испания заема четвърто и пето място съответно с ресторанта Мугариц, който и миналата година бе четвърти и "Ел Селер", който прескочи 21 места - най-добрият напредък за годината, според престижната класация на 50-те най-добри ресторанти в света.

Феран Адриа каза, че посвещава победата си на Хестън Блументал, който е негов приятел.

"Той ми показа, какво значи честността в този занаят. Тази награда е за вас!" каза той.

Франция, която не успя да се класира сред първите пет места, се утешава с най-големия брой френски ресторанти в този "топ 50", равен впрочем на този на американските.

Източник: БГНЕС