Преките инвестиции в търговски имоти в Европа през първото тримесечие достигат 12 млрд. евро, което е понижение с 30% спрямо предишното тримесечие и със 70% спрямо първите 3 месеца на 2008 г., сочат данни на Jones Lang LaSalle.

Около 95% от целия инвестиционен обем идва от пазарите на страните в Западна Европа, докато активността в Централна и Източна Европа е много ниска, става ясно още от данните.

Доходността от търговски площи в повечето пазари като Лондон, Амстердам, Франкфурт, Хамбург, Мюнхен и Париж остава стабилна през периода.

Нарастващият интерес от страна на някои инвеститори е положителен знак, въпреки че само мащабни сделки в следващите няколко месеца ще означават действително съживяване на пазара, казва Тони Хорнел от Jones Lang LaSalle.

Във Великобритания инвестициите в търговски имоти за периода достигат 4.4 млрд. евро, което е ръст с 4% спрямо последните 3 месеца на 2008 г.

В Германия инвестициите възлизат на 1.6 млрд. евро, което пък е спад с цели 50% спрямо последното тримесечие на 2008 г., като повечето инвеститори предпочита да изчакват да видят какво ще се случи на пазара, коментират анализатори.

Инвестициите в сектора в Централна и Източна Европа(включително и Русия) достигат едва 536 млн. евро, сочат още данните.