Строителния сектор беше най-важния фактор за стабилния икономически ръст на Румъния през последните няколко години, достигайки 7.1% през предходната 2008 г., пише property-magazine.eu.

Проблемите на международните финансови пазари обаче оказаха негативно влияние върху стоителството, която до голяма степен зависи от банковите кредити. Най-засегнато е общественото строителство. В допълнение на това търсенето на търговски и офис площи рязко намаля, поради пренасищането на пазара и финансовата криза.

Настоящата ситуация при строителството на жилища в Румъния е тясно свързана с цялостното положение на имотния пазар. След 2-годишен непрекъснат ръст в цените, пазарът започна да се свива през последното тримесечие на миналата година. Основната причина за това беше фактът, че банките започнаха да отказват ипотечни кредити.

Въпреки финансовата помощ в размер на 20 млрд. евро, предоставена от Международния валутен фонд и ЕС, за стабилизиране на леята и намаляване на бюджетния дефицит, инвеститорското доверие продължава да се понижава. Във връзка с това, повечето прогнози са за спад в строителната дейност през тази година, след няколко годишен непрекъснат ръст, което ще окаже сериозен ефект върху общия икономически ръст, и намаляване на инвестициите.

Най-тежката ще е тази година, въпреки че през следващите няколко години не се очаква сериозно подобрение на положението. Все пак, европейските фондове ще продължат да подкрепят строителния сектор в страната, като най-много средства се предвиждат за инфраструктурни проекти.