Проучете внимателно условията на няколко кредитни институции и сравнете офертите им - в този момент, въпреки че няма много голям избор от предложения на пазара, разликата между две предложения може да е значителна, особено дългосрочно. Достъпът до ресурс и цената, на която го получават различните кредитори, са различни и това се отразява на офертите им към крайните клиенти, е един от съветите в "Наръчника на купувачи на жилища", който ще бъде представен в на Втората антикризисна конференция БалРеакт между 24-26 април в Интер експо, София.

Ако сте харесали жилище, но нямате одобрение за кредит, не го капарирайте. Възможността да ви откажат кредита или да ви отпуснат по-малка от исканата от вас сума е голяма.

Докато не представите документите си за кредита за разглеждане и банката не получи експертна оценка от лицензиран и одобрен от нея оценител, крайното решение за вашия кредит няма да бъде взето. Получете одобрение за кредита и тогава подпишете договор или капарирайте имота.

Разберете повече за ипотечните кредити като цяло - как се формира лихвата ви, как се променя, какви са пазарните тенденции в момента.

Много важно е какви са първоначалните разходи по кредита (такси за разглеждане на документите, такси за усвояване, застраховки, нотариални такси, такса за изготвяне на експертна оценка и др.), какви съпътстващи разходи има през целия период (застраховки, годишни такси за управление и др.), при какви условия можете да погасите кредита или част от него предсрочно, какви са наказателните такси при закъснение на плащането на месечните вноски и др.

Направете си застраховка "Живот", дори ако банката не ви поиска такава. Застраховката дава спокойствие на вас и семейството ви в случай на здравословни проблеми и инциденти, водещи до временна или трайна нетрудоспособност.

Не отделяйте повече от 50% от приходите си за обслужване на кредита, като в период на криза този процент е препоръчително да не надхвърля 40 на сто. Разходите ви по кредита може да нараснат, ако пазарната ситуация се влоши, а заедно с тях и другите ви месечни разходи.

Тегленето на кредит на ръба на възможностите ви да го обслужвате може да доведе до невъзможност да покривате задълженията си по него и жилището да ви бъде отнето.

Освен всичко това трябва да имате предвид, че вече максималният кредит е до 70-75% от стойността на жилището и можете да го получите само за напълно завършени имоти, монолитно строителство с изградена инфраструктура и добра локация.

За панелни апартаменти финансирането най-често е около 50% от стойността на жилището. Финансирането с кредит на груб строеж става все по-трудно - повечето кредити се отпускат след получаване на разрешително за ползване.

За да ползвате кредит в момента, трябва да покажете достатъчно доходи от официални източници - трудов договор, договор за управление, приходи от наем, приходи от собствен бизнес и др.

Ако сте харесали имот, който се придава директно от строителя, се поинтересувайте той предлага ли алтернативни форми на кредитиране - разсрочено плащане, лизинг на имота или друга схема, която може да отговори на нуждите ви.

Тези варианти ще добият по-широка популярност през следващите месеци, защото на пазара има клиенти, които не могат да покрият изискванията на банките за кредит, но имат възможности да закупят имот на разсрочено плащане.