Бившият кубински лидер Фидел Кастро попари нарастващите надежди за подобряването на отношенията между САЩ и Куба, като каза, че помирителните думи на неговия брат очевидно са били разбрани погрешно, информира Reuters.

82-годишният Кастро вчера също така даде индикации, че Куба може да не пожелае да направи отстъпки за приключването на 50-те години неприязън в отношенията със САЩ, тъй като кубинското правителство вярва, че вината за проблемните отношения между двете държави не е в него.

Той разкритикува президента на САЩ Барак Обама за това, че подкрепя търговското ембарго срещу Куба продължаващо 47 години.

"Няма съмнение, че президентът е интерпретирал погрешно думите на Раул," каза Кастро, относно думите на по-малкия му брат, а именно, че е готов да дискутира "всичко" със САЩ, включително политическите затворници и човешките права.

Ембаргото на САЩ наложено три години след като Фидел Кастро завзема властта в Куба с революция през 1959 г., не успява да постигне целта си, която бе сваляне на комунистическото правителство.

Думите на Раул Кастро дадоха надежда за установяване на приятелски отношения между САЩ и Куба и като се разглеждаха отговор на решението на Обама от преди това да гарантира на американците от кубински произход правото да пътуват и да изпращат свободно средства в родината си.

Обама нарече изявлението на Раул Кастро напредък и заяви, че има и други сигнали, които Куба би могла да изпрати, като освобождаването на политически затворници и намаляването на таксите за обмяна на щатски долари в кубинска валута.

Фидел Кастро отрече таксите, които Куба налага за обмяната на средствата изпращани от емигранитите обратно в страната в местна валута, да са големи.

Обама, който твърди, че иска подобряване на отношенията с Куба, подкрепя ембаргото срещу страната, което иска да използва като лост за промяната в Куба.

"Той не е наложил ембаргото, но го подкрепи точно както 10 други президенти на САЩ. Можете да предположите, че ще претърпи известни неуспехи в това отношение, както и всички негови предшественици," казва Кастро.

Фидел Кастро не е имал публични изяви от юли 2006 г., но неговата дума продължава да тежи посредством публикации в местни медии. Той управлява Куба в продължение на 49 години преди да предаде властта на Раул Кастро през февруари 2008 г.