Метрополисните райони в Калифорния и Флорида са с най-много прекратени ипотеки в САЩ през първото тримесечие на годината, след като увеличаващата се безработица и падащите цени на жилищата задълбочиха рецесията, информира Bloomberg, позовавайки се на данни на RealtyTrac Inc.

Лас Вегас е с най-големия процент на процедури по прекратяване на ипотеки и изземване на жилищам,юю, като 4.5% от домакинствата в града са получили предупреждения или жилищата им вече са били иззети. Калифорния има 13 града сред 25-те града с най-висок процент на ипотеки в процес на прекратяване. Флорида има 8 града в класацията, докато Невада и Аризона са с по два града, според RealtyTrac.

Цените на жилищата в САЩ отчитат спад на годишна база във всеки месец от януари 2007 г. насам, и паднаха с рекордните 19% през януари тази година, в сравнение с януари 2008 г., според индекса S&P Case/Shiller 20 следящ цените на жилищата в 20 ключови метрополисни района в САЩ. Безработицата в страната нарасна до 8.5% през март, което е най-високото й ниво от 1983 г., а богатството на домакинствата е намаляло с 11.2 трлн. долара миналата година по данни на Министерството на труда и Федералния резерв.

Продаващите, които намерят купувач се сблъскват с допълнителна пречка като ограниченото кредитиране. Около 65% от щатските банки завишиха изискванията за отпускането на кредити.

Дори и тези, които имат сигурни доходи и добра кредитна история забавят покупките, според икономиста Ед Лиймър от Калифорнийския университет.

"Жилищният пазар има проблема на яйцето и кокошката. В този случай банките не отпускат заеми докато цените падат, а спадът на цените не може да бъде спрян без купувачите да получават заеми," според Лиймър.

Собствениците на рекордните 803,489 жилища в САЩ са получили уведомление за прекратяване на ипотеката през първото тримесечие на тази година, което представлява ръст от 24% на годишна база, според RealtyTrac.

Шест от десетте най-високи процента на прекратени ипотеки в метрополисните райони са в Калифорния. Мърсед, където 4.2% от домакинствата се намират на някакъв етап от прекратяването на ипотеката им, се нарежда на второ място след Лас Вегас. Стоктън заема четвъртото място с 3.7%, а Ривърсайд-Сан Бернардино-Онтарио е пети с 3.5%. Модесто, Бейкърсфийлд и Валехо заемат местата от шесто до осмо.

Безработицата в Калифорния нарасна до рекордните 11.2% през март. В щата са зкрити 116 000 работни места през февруари.

Безработицата във Флорида скача до рекордните 9.7% през март. Метрополисния район Кейп Корал - Форт Майерс се нарежда на трето място в класацията на RealtyTrac като 3.9% от домакинствата там са получили уведомление за прекратяване на ипотеката. Порт Сейнт Луси се нарежда на 10-о място.

Проучването на RealtyTrac обхваща 203 метрополисно района с население от 200 000 или повече.