Финансова криза има и ние не я подценяваме, каза арх. Весела Мирянова, която е и бизнесдама за 2008 г. Кризата е на финансовите институции, а не на недвижимите имоти. Има проблеми с кредитите, но преди 5 години банките не отпускаха такива, а жилища пак се купуваха. Смятам, че след 1-1.5 година кредитирането пак ще се възстанови.

Давид Давидов коментира спада на цените на имотите по Черноморието и подчерта, че то идва от грешките в застрояването, а не толкова от кризата. „И без финансова криза щеше да се стигне до това положение", каза той.

Весела Мирянова подчерта, че няма спад в продажбите за януари в сравнение с миналата година, качествени имоти се търсят и няма спад на цените. При тази криза проблемът е при ангажирания ресурс - строителите. С инвестициите в инфраструктурата се спасява точно този ресурс. Плащат се високи такси за инфраструктура при строителството на сградите, нека част от тях се влагат в ремонта и строителството на тротоарите и улиците около тях, предложи арх. Мирянова.

При качествено строителство и строг контрол няма опасност от земетресение, нашата фирма „Артексинженеринг" дава сертификат за устойчивост при 9-та степен по Рихтер, каза Весела Мирянова. Изготвен е наръчник на купувача - да се проучат компаниите за качеството на строителството, допълни тя.

Източник: БНТ