Наемите на бизнес площи в Европа отчитат понижение през първото тримесечие на тази година на фона на растяща доходност, сочат данни от последното проучване на CBRE.

Наемите на луксозните офис площи в страните членки на ЕС отчитат спад с 3.4% за периода, или 4.1% на годишна база. При 28 от общо 48-те локации, включени в проучването, е отчетен спад, при 1 има ръст, а при останалите 19 наемите остават без изменение.

Най-големи понижения са били отчетени в Киев (33% до 357 евро за кв.м на година) и Москва (20% до 918 евро за кв.м на година). Единственият ръст е отчетен в Загреб (0.8% до 211 евро за кв.м на година).

Наемите на търговски площи също отчитат понижение за периода с 1.3%, а на годишна база регистрират ръст от 0.6%. И тук повишението е само в една единствена локация - Бирмингам (9% до 1669 евро за кв.м на година). 13 от локациите отчитат спад, а останалите 29 запазват същите си нива.

При индустриални площи данните показват спад в наемните нива за периода, от 2.2% и ръст на годишна база от 4.6%.

Доходността от офис имоти и търговски площи в Европа се повишава през първите 3 месеца от началото на тази година, съответно с 19 и 24 пункта.

Най-голямо покачване при доходността от офис имоти има в Москва, София, Загреб, Будапеща, Букурещ и Белград.