Една от най-големите щатски банки Wells Fargo & Co отчете рекордна печалба за първото тримесечие в размер на 3.05 млрд. долара, след като ръстът в ипотечното кредитиране й помогна да измести Bank of America Corp като най-големия жилищен кредитор в страната, информира Reuters.

Нетната печалба на Wells Fargo, от която се изключват плащанията на дивидент по привилегировани акции, е нараснала с 19%, до 2.38 млрд. долра, в сравнение с 2 млрд. долара година по-рано.

Печалбата на акция пада от 60 на 56 цента поради увеличението на издадените акции на компанията. Четвъртата най-голяма щатска банка по активи придоби Wachovia Corp за 12.5 млрд. долара в сделка, която беше заплатена изцяло с акции.

С изключение на еднократните отчисления, печалбата на базираната в Сан Франциско Wells Fargo възлиза на 59 цента на акция, или с 4 цента повече от очакванията на анализаторите.

Приходите на банката достигат 21.02 млрд. долара, надхвърляйки осреднената прогноза за приходи в размер на 19.91 млрд. долара.

Акциите на Wells Fargo се обезцениха с 5.2%, до 17.84 долара за брой, в предборсовата търговия.

Wells Fargo се връща на печалба след като отчете загуба за четвъртото тримесечие на 2008 г., която беше първата за банката от седем години. Най-големият акционер в Wells Fargo е контролираната от милиардера Уорън Бъфет Berkshire Hathaway Inc.

Wells Fargo се възползва от ръста в рефинансирането на заемите през изминалото тримесечие, след като лихвата по 30-годишните ипотеки в САЩ падна под 5%.

Bank of America закупи през 2008 г. Countrywide Financial Corp, която беше най-големия ипотечен кредитор в САЩ, но намали ипотечната й дейност, за да ограничи кредитните си рискове.

Акциите на Wells Fargo вчера затвориха на цена от 18.81 долара за брой на Нюйоркската фондова борса. До вчера акциите бяха загубили 36% от стойността си от началото на годината.