Най-голямата швейцарска банка по пазарна стойност Credit Suisse Group AG обяви резултатите си за първото тримесечие, които надхвърлят очакванията на анализаторите, информира Bloomberg.

Печалбата на банката възлиза на 2 млрд. швейцарски франка (1.7 млрд. долара), в сравнение с 2.15 млрд. франка загуба за същия период година по-рано. Резултатът надхвърля два пъти предварително очакваните 1 млрд. франка от анализаторите интервюирани от Bloomberg News.

Главният изпълнителен директор на Credit Suisse Брейд Дугън заяви, че е оптимистично настроен по отношение на перспективите пред банката, докато в същото време плановете за закриването на 5 300 работни места и елиминирането на губещите дейности в инвестиционната банка дават резултати. Базираната в Цюрих UBS AG отчете загуба за първото тримесечие в размер на почти 2 млрд. франка.

Акциите на Credit Suisse са се оскъпили с 39% от началото на годината и пазарната й капитализация достигна 47 млрд. франка, надминавайки тази на UBS. Книжата на UBS са се обезценили с 3%, намалявайки пазарната стойност на банката до 42.2 млрд. франка.

Подразделението на Credit Suisse за търговия с ценни книжа отчита 2.4 млрд. франка печалба преди облагане с данъци, която надминава очакванията на анализаторите, в сравнение с 3.4 млрд. франка загуба за същия период на миналата година. Подразделението за управление на активи отчита загуба в размер на 490 млн. франка, след отрицателен резултат в размер на 544 млн. франка година по-рано.

Goldman Sachs Group Inc., Citigroup Inc. и JPMorgan Chase & Co. отчетоха по-добри резултати за първото тримесечие от очакванията на анализаторите. UBS обяви миналата седмица, че загубата й се дължи на отписвания в размер на 3.9 млрд. долара свързани с нисколиквидни активи.

Credit Suisse бе извършила до края на 2008 г. около половината от съкращенията обявени през декември. Останалите ще бъдат осъществени до средата на тази година, което ще помогне на компанията да спести около 2 млрд. франка.

Общите продажби и приходите на Credit Suisse от търговия с ценни книжа и финансови инструменти възлиза на 6.25 млрд. франка, в сравнение с 256 млн. франка загуба за миналата година.