Независимо от добрите резултати, публикувани от големите банки през последните дни, и милиардите долари, които правителството изсипа за излизане от кризата, кредитната активност в САЩ изостава значително от желаните нива. По данни на американското финансово министерство само за февруари кредитирането се е свило с 2.2%, като само 9 банки отчитат увеличаване на отпуснатите кредити, а 12 са със спад.

Изследване на Wall Street Journal въз основа на средната стойност на отпуснатите кредити на 21 банки (тези, на които беше отпусната държавна помощ), а не само на количеството им, обаче показва, че ситуацията е дори и по-лоша.

WSJ оценява спада на кредитната активност на 4.7% за февруари спрямо предходния месец. От момента на приемането на плана Полсън през октомври до февруари кредитната активност на щатските банки се е свила с 23%.

Министерството на финансите на САЩ коментира разликата в данните с това, че няма абсолютно точен статистически метод и без спасителния план на правителството данните щяха да са значително по-лоши.

След оповестяването на данните банките се защитиха с аргумента, че са облекчили достъпа до кредити, рефинансират вече отпуснатите кредити и се адаптират към икономическата конюнктура, но това не променя факта, че отпускането на кредити винаги е било трудно.

WSJ коментира, че е важно да се знае точното ниво на заемите в една икономика, за да се прецени дали тя ще може да се възстанови.

Щатският президент Барак Обама също заяви, че 40% от пазара на кредити все още не е възстановен и ще се наложи вземането на "извънредни мерки".

Следващите две седмици е възможно да са решаващи за банковия сектор, смята Обама, имайки предвид стрес-тестовете, на които са подложени банките.