Ако погледнете дълги периоди от време, възвращаемостта от инвестиции в акции в САЩ е била около 7% на година, пише Morningstar. Но в различни периоди, пазарът може рязко да надвиши тази цифра.

През 90-те например, индексът S&P 500 се покачваше с 13% на година. Последното десетилетие, за съжаление, не бе толкова добро. През март 2009 средният годишен ръст за S&P 500 за последните десет години бе отрицателен - минус 3%. След успешните години през 90-те, индексът загуби над 40% в бичия пазар март 2000 - октомври 2002 г. След това тръгна нагоре, но в края на 2007, започна отново да потъва.

Със сигурност в този период можехте да получите по-добра възвращаемост от инвестиции в облигации. За последните десет години индексът Barclays Capital Aggregate Bond Index (доскоро известен като Lehman Brothers Aggregate Index) има доходност от 5.7% .

Може да се каже, че последното десетилетие бе "изгубено" за инвеститорите в акции, пише Morningstar. От него обаче можем да си извадим някои поуки:

Дългият период може да е по-дълъг, отколкото си мислим

Инвестиращите в акции винаги казват, че мислят дългосрочно. Ако за вас 5 или 10 годишен период е „дългосрочен", може да се окаже обаче, че това не е достатъчно дълго. Възвращаемостта в акции е около 7-10% както казахме по-горе, но това е когато разглеждаме периоди от около 20 и 30 години. Ако сте млади, хоризонтът пред вас е голям и можете да си позволите по-голямата част от портфейла ви в акции. Но ако сте ориентирани по-краткосрочно, може би няма да е зле да обърнете повече внимание на облигации.

Диверсификацията е най-близката приятелка на инвеститора

Има една приказка „Дори и във времена на мечи пазар, все някъде съществува бичи пазар." Или иначе казано, рядко се случва всички активи да падат по едно и също време. Докато много акции, стоки и някои облигации поевтиняваха през последния период на спад, държавните облигации бяха на стабилни нива. Ако вашият портфейл е добре диверсифициран в акции и облигации, а отделно, измежду тях сте диверсифицирали в различни типове такива, не е нужно да се притеснявате за това, кои активи ще поскъпват - най-вероятно притежавате такива.

Спестявайте

Хората днес спестяват все по-малко и по-малко и разчитат единствено на това акциите или имотите, които притежават да се оскъпят. Но както видяхме, не винаги можем да разчитаме на това. Изводът е, че трябва да заделяме пари. Важно е обаче и в какви схеми ще ги вложите - позаинтересувайте се от най-добрите възможности.

Минимизирайте таксите и разходите

През 90-те години, много инвеститори изобщо не гледаха какви такси плащаха - при положение, че пазарът растеше с 20% всяка година, това не им правеше впечатление. Ако фондът, в който сте вложили парите си, има годишна такса от около 1%, при възвращаемост от 20% на година, разходите ви ще бъдат около 5%. Но ако възвращаемостта на пазара е 4%, то този процент става 25%. И докато не можете да контролирате посоката на фондовия пазар, то поне можете да контролирате собствените си разходи!

Миналото не винаги се повтаря

След като се радваха на двуцифрени печалби през 90-те години, инвеститорите започнаха да считат, че печалбата от акции е рождено право на всеки. И все пак какво показва историята? Времената на големи печалби на фондовия пазар, често следват периоди на спад. Пиковите резултати през 80-те и 90-те, например, идват точно след „изгубеното десетилетие" между 1972 и 1982 година. Това кара много инвеститори да считат, че не само моментът не е добър, за да се откажем от инвестиции в акции, а напротив - точно сега трябва да купуваме такива.