Кризата в сектора на недвижимите имоти се усеща в страната ни вече от близо осем месеца, стана ясно по време на проведеното в края на миналата седмица изложение Balpex. Кризата стартира в САЩ и постепенно се прехвърли и на останалите пазари.

До голяма степен тя се предопределя от с липсата на финансови ресурси в условията на ограничено кредитиране от страна на банките, както и в загуба на доверието.

Страната ни навлезе в кризата в относително добра форма, коментираха специалистите. Дори и негативните прогнози на МВФ за свиване на икономиката ни през тази и следващата година да се сбъднат, спадът все още би бил значително по-слаб от този в останалите европейски страни.

Има ли свободни ресурси и откъде ще дойдат те, за да се стабилизира пазарът на имоти у нас, е един от основните въпроси, които си задават всички специалисти и участници на пазара на недвижими имоти.

Пари на пазара все още има, но въпросът е кога ще се промени конюнктурата и настроенията относно развитието на сектора.

Високо е нивото на спестяванията на българите, възлизащо на 15% от БВП, като по-високо е това съотношение единствено в Румъния, казва Красимир Катев от Prime Capital Managment. Това би бил един от източниците на финансиране, но това кога тези пари ще се върнат на пазара зависи до голяма степен от стабилността на банките и тяхната увереност за сектора.

Все по-често партньори на чужди компании при изграждане на търговски центрове стават български инвеститори, като 30% от подобни инвестиции са били с местен капитал през последните осем месеца.

На пазара започват да опипват почвата и се очаква все по-често в бъдеще да се появяват и поизчезналите през 90-те години лизингови дружества. Те традиционни са склонни да поемат по-високи рискове и при първите симптоми за възстановяване на сектора най-вероятно ще увеличат присъствието си.

Друг източник на финансиране е борсата. Макар и да не преживява най-добрите си години, тя е едно добро средство за инвеститорите да купуват портфейл от имоти, чиито акции в момента са със сериозен дисконт спрямо стойността на притежаваните от тях активи, коментираха специалистите.

Възстановяване на доверието на инвеститорите към тази институция може да бъде последвана от серия от увеличения на капитала на подобен род фондове.

Все още съществуват инвестиционни фондове, създадени с цел инвестиране в Централна и Източна Европа, които имат свободни средства. Дали и кога обаче, ще решат те да ги инвестират в страната ни не е много ясно. Ние също така ще трябва да се преборим с конкуренцията на регионални играчи, като Румъния, Турция и други съседни страни, коментираха още специалистите.