Застрахователната компания American International Group Inc (AIG) е получила оферти от три групи във втория кръг от процедурата за продажбата на подразделението й за лизинг на самолети, който го оценяват на под 5 млрд. долара, информира Reuters, позовавайки се на източник близък до компанията.

Офертите за International Lease Finance Corp (ILFC) идват от групи, водени от компаниите за дялово инвестиране Thomas H. Lee Partners и Carlyle Group, както и от Onex Corp и Greenbriar Equity Group, според същия източник, който обаче не разкрива третия кандидат-купувач.

Преговорите, свързани с условията и цената, се очаква да продължат през следващите няколко седмици.

Офертите са за по-малко от 5 млрд. долара и са под отчетната стойност на ILFC, която възлиза на 7.6 млрд. долара в края на миналата година. Трябва да се отчете, че AIG, която се опитва да върне средствата взети назаем от правителството на САЩ, продава подразделението си в тежки пазарни условия.

Намирането на финансиране за закупуването на една от най-големите компании за лизинг на самолети в света се оказва тежка задача поради световната кредитна криза.

ILFC има около 33 млрд. долара задължения като падежът на някои от тях е през октомври. Към 31 декември компанията също така е имала поръчки за 168 самолета на Boeing Co и Airbus за доставка до 2019 г. на обща стойност 16.7 млрд. долара.

Някои от предимствата на ILFC в миналото като възможността да има подкрепата на AIG в издаването на необезпечен дълг и достъп до пазара на търговски ценни книжа, са загубени на фона на трудното получаване на заеми и проблемите на AIG.