Пазарът на имоти, който беше в основата на световната финансова криза, пострада най-много. Наред с обикновените жилища, рекорден спад в цената отбелязват и луксозните домове по света.

На ключови пазари за луксозни имоти като Лондон и Манхатън например, този тип жилища поевтиняха с бързи темпове.

Средната цена на жилищата в най-скъпите квартали на Лондон, които струват над 1 млн. паунда (1.4 млн. долара), е паднала с рекордните над 20% през последната година, показват данни на Knight Frank.

Цените на апартаментите на традиционно скъп пазар като Манхатън са паднали с 15% и могат да загубят още 11% до осреднена стойност от около 820 000 долара в следващите 12 месеца, което се дължи основно на намалените бонуси. Ако бонусите продължат да бъдат занижавани, цените ще паднат с още 20-24% до осреднена стойност от 730 000 долара.

В САЩ например, за малко повече от 1 млн. долара, купувачите на пазара на имоти биха могли да се сдобият с апартамент с 2 спални и 2 бани с обща квадратура 87 кв. м в Ню Йорк, къща 453 кв. м в Портланд, Орегон, или къща с 3 спални и 2 бани в Лос Анджелис.

Какъв имот обаче може да се закупи с около 1 млн. евро или повече в България? Екипът на Profit.bg подбра някои от интересните „луксозни" предложения на родния пазар.

Във Варна в квартал Морска градина например, се предлага многостаен апартамент с площ 240 кв. м на стойност 800 000 евро. Три от стаите на жилището имат достъп до тераси с изглед към морето.

Друго интересно и доста по-луксозно предложение е за имение до Варна. Площта му е 5 декара, като има две жилищни сгради и отделна постройка за охрана.

Основната жилищна сграда е с квадратура 1 500 кв. М, като в нея има осем спални, закрит отопляем басейн с баня и фитнес зала с джакузи, зимна градина с бананови дървета, палми и други екзотични растения; закрито помещение за барбекю с градински мебели; гараж за три автомобила и помещение за котел и резервоар за парно отопление. На подземния етаж има изба с площ 140 кв. м.

В двора на имението има озеленена площ с 3 декара райграс и над седемдесет вида дървета и храсти, както и овощна градина с площ 500 кв. м. Имението може да се похвали и със собствен водоизточник, като минералната вода се добива на дълбочина 200 метра. Продажната цена на този имот е 4 млн. евро.

Срещу сумата от 1 млн. евро в софийския квартал Павлово се предлага двуетажна къща с обща площ 670 кв. м и дворно място с площ 900 кв. м. В сутерена на жилището има просторно помещение за фитнес, сауна, перално-гладачно и стая за обслужващ персонал, докато на втория етаж в къщата има 5 просторни спални. Имотът разполага още с гараж за 2 автомобила, както и с двор с барбекю.

Друго интересно предложение е за къща в софийския квартал Бояна с обща квадратура 1 158 кв. м. Прилежащата земя е с площ 2 085 кв. м. Къщата е на три етажа и е проектирана изцяло по Фън Шуй. Има 8 спални, 8 бани, 3 панорамни тераси, гараж за 6 коли, газово отопление, както и биологична инсталация за пречистване на отпадни води. Имотът би могъл да се използва за частен дом, дипломатическа резиденция или хотел. Цената му е 3 500 000 евро.

В Софийския квартал Драгалевци можете да си купите имение за 1 200 000 евро. Имотът е с обща квадратура 630 кв. м, а дворът е 700 кв. м. Някои от екстрите тук са басейн с джакузи и водна атракция, видеонаблюдение, външно светлинно шоу с компютърен контрол, аквариум от 1 000 литра, стъклен покрив, индивидуално отопление на газ, ток и нафта.

В по-централната част на София окото ни привлече оферта за апартамент в сграда паметник на културата до Народния театър „Иван Вазов". Просторният апартамент има обща квадратура от 253 кв.м с голяма дневна, камина балкон, три спални, кабинет и кухня. Имотът открива красива панорамна гледка, като собственикът му може да ползва паркоместо във вътрешен двор и да се възползва от възможност за монтиране на външен асансьор. Цената на това жилище е 1 500 000 евро.

В материала са използвани данни от Kotabg.net, Luximoti.bg и Uniqueestates.net