Рекорден брой от 19.1 млн. жилища са останали незаети през първото тримесечие на годината в САЩ, следствие на рецесията обхванала странатал

Повишението на незаетите имоти, където се включват и обявените за продажба е бил 18.6 млн. броя година по-рано, според статистиката.

Процентът на свободните жилища е спаднал леко до 2.7% през първото тримесечие, след като достигна рекордно високо ниво от 2.9% през първите три месеца на миналата година, сочат данните на Census Bureau.

Броят на домакинствата, които са притежавали собствен имот за трето поредно тримесечие е намалял до 67.3% от всички.

Кризата, обхванала сектора на недвижимите имоти и икономиката на страната, са основните фактори, които намаляват доверието на купувачите, коментират специалистите.

Броят на хората, които планират да купят имот през следващите шест месеца се е понижил до най-ниската си стойност от 26-години насам през март. Това се очаква да продължава да оказва негативно въздействие върху сектора на имотите.

Много специалисти очакват имотите да продължат да поевтиняват и през следващата година, на фона на очакванията за продължаваща слабост на икономиката на страната.

Общият брой на жилищата в САЩ е възлизал на 130.4 млн. през първото тримесечие. Според доклада 4.2 млн. броя са били за отдаване под наем и 4.9 млн. са били използвани само през част от годината.