Въз основа на приключилите наскоро стрес тестове на банките в САЩ регулаторните органи в страната са казали на Citigroup Inc и Bank of America Corp, че може да се наложи да наберат още капитал, информира Reuters, позовавайки се на публикация на Wall Street Journal.

Недостигът на капитал на Bank of America възлиза на милиарди долари, според вестника, който цитира източници близки до банката.

Ръководителите на двете банки оспорват предварителните резултати от тестовете и планират да отговорят с подробни опровержения, според същите източници. Изявлението на Bank of America се очаква до вторник.

Има вероятност Citigroup и BofA да не са единствените банки, които според Федералния резерв могат да имат нужда от още капитал, пише WSJ.

От правителството в петък обясниха как са проверили финансовото здраве на 19-те най-големи банки в страната, но разочароваха инвеститорите, които очакваха повече подробности за това колко строги са тестовете.

От Федералния резерв обявиха, че повечето от 19-те банки имат капиталови нива доста над тези, които по принцип биха ги категоризирали като добре капитализирани.

Тежките загуби обаче са намалили капитала и са попречили на кредитирането, според ФЕД.

Резултатите от тестовете ще бъдат обявени през следващата седмица, а регулаторните органи се надяват, че обявявайки методологията на тестовете ще помогнат на инвеститорите да преценят резултатите.

Някои банки, които имат по-нисък капитал, ще разполагат с шест месеца да наберат средства от частни инвеститори, докато други може да се наложи да приемат незабавни инжекции на държавни средства.

Деветнадесетте банки подложени на стрес тестове, между които са и JPMorgan Chase & Co и Wells Fargo & Co, притежават две трети от активите и повече от половината от заемите в банковата система на САЩ.