Явор Куюмджиев, замесник-министър на икономиката и енергетиката, съобщи по телефона от Москва, че руската страна е направила ново предложение за изграждане на мрежа за газопровода „Южен поток", което е близко до българското, днес ще се договарят подробностите по него и по изчистване на текстовете по споразумението.

Основното, за което настоява България, е да бъде изградена нова газопреносна мрежа за "Южен поток"и да не бъде използвана съществуващата

Той коментира още, че отлагането на срещата между руския президент Дмитрий Медведев и Сергей Станишев не е нещо необикновено, нас ни приемат на всяко ниво, подчерта Куюмджиев.

Очаква се днес българският премиер да се срещне с руския президент Дмитрий Медведев и премиера Владимир Путин.

Делегации ще обсъждат и кога и къде може да бъде подписано споразумението за трасето на "Южен поток" през България, и предлаганият от България нов договор за газови доставки без посредници.

Днес вероятно ще бъдат обсъждани намеренията за нов договор за доставки на газ без посредници, още повече, че през последните дни от "Газпром" идваха намеци, че такъв договор не е нужен. Премиерът Станишев два пъти, откакто в неделя пристигна в Москва, призова руската страна за повече политическа воля и вчера дори по време на лекция в Дипломатическата академия изрази лично признание на Владимир Путин за ролята му при подписването на междуправителственото споразумение за "Южен поток" миналата година. Вероятно на подобна воля се разчита и сега.

Според "Время новостей" вчера не са били обсъждани никакви съдбоносни решения и ако се е говорило за газ, то е било само в обстановка на "дълбока секретност". Така че отменената визита с руския президент тук не прави никакво впечатление. Както вчера ми разказаха руски колеги телевизионни журналисти, такова събитие е било интересно по времето на Елцин, сега това не се смята за новина.

Източник: БНТ