Наемите на луксозни офиси са спаднали през изминалата 2008 г. със средно 4.25% в световен мащаб, сочат данни от проучване на консултантската агенция Knight Frank.

Проучването покрива най-големите офис пазари в Северна и Южна Америка, Европа, Близкия Изток, Африка и Азия, като отчита спад в половината от включените 102 града.

Най-голям спад в цените е регистриран в Европа, където наемите на бизнес площи са спаднали с 12%, а две трети от най-големите имотни пазари на континента са почувствали сериозно негативното влияние на кризата.

На някои от ключовите европейски пазари - като например в Лондон и Москва, спадът в цените на наемите продължава и през първите месеци на тази година, достигайки рекордно ниски нива.

Джо Симпсън, експерт международни проучвания в Knight Frank, прогнозира, че въпреки тежкия край на 2008 г. и слабото начало на 2009 г., през второто шестмесечие цените на наемите на офисите ще се стабилизират.

Пазарите, които бяха засегнати от заради кризата, като някои от големите градове в Германия и Великобритания ще започнат бавно да се възстановяват.

Понижението сред наемите във Великобритания се дължи и на слабия паунд спрямо еврото и долара, припомня Симпсън. Ето защо, при възстановяване на националната им валута, лондонският имотен сектор вероятно отново ще заработи с пълна пара, прогнозира експертът.